SÄL OCH SKARV
Tvärforum 7
INBJUDAN

Varmt välkomna till tvärforum 7
Datum och tid: 25 februari 13.00-16.00
Plats: Digitalt
Anmälan: Sista anmälningsdag 24 februari
Mötes-ID: 626 9762 9548 Lösenkod: 084713
Varmt välkomna till Tvärforum!
Utifrån Regeringens uppdrag till ansvariga myndigheterna och den nyligen beslutade havsmiljöpropositionen väntar ett händelserikt år inom förvaltningen av skarv och säl.
Under detta möte kommer vi att återkoppla det vi tillsammans tidigare har diskuterat och vill driva vidare. Förutom en kort sammanfattning av vad som händer inom pilotområdena, kommer även arbetsgrupperna att ge en uppdatering om sina framsteg hittills.
Mia Dahlström på Havs- och vattenmyndigheten informerar om de nya riktlinjerna och uppdragen från regeringen som påverkar HaVs arbete med säl- och skarvförvaltning i ljuset av havspropositionen.
Naturvårdsverket och Jordbruksverket kommer att ge oss en överblick över pågående och planerade aktiviteter. Vi kommer även att få information om Länsstyrelsen Stockholms uppdrag att samordna länsstyrelsernas förvaltning av säl och skarv, med särskilt fokus på återhämtning av rovfisk, samt hur detta tvärforum kan bidra i arbetet.
Som vanligt kommer det att finnas tid för reflektion och en deltagarstyrd dialog. Hör gärna av er till någon av projektledarna med förslag om det är något särskilt ni vill att vi tar upp.
Vi hälsar er varmt välkomna. Mer information kommer att skickas ut separat inför mötet.
INNEHÅLL
- Vad händer i piloterna?
- Länsstyrelsen Sthlm om sitt uppdrag
- Återkoppling från arbetsgrupperna
- Förvaltningsöverblick från Myndigheter och Länsstyrelser
Låt oss tillsammans skapa förutsättningar för ett hållbart förvaltningsarbete!
Bästa hälsningar,
EBHF Södra Bottenhavet, EBHF Stockholms skärgård och 8+fjordar
Nedan hittar ni länkar till sidan med dokumentation från tidigare möten. Saknar du lösenord? Kontakta din projektledare eller maila info@ebhf.se
Anmälan
Har du frågor? Kontakta oss!
Underlag inför tvärforum 7
Havs- och vattenmyndigheten
- Regeringsuppdrag: Sälpopulationernas tillväxt och utbredning samt effekterna av sälskador i fisket och sälarnas roll i ekosystemet – är publicerad
- Arbete med översyn av Helcom sälrekommendation har påbörjats
- Inventering av områden där naturlig predation är nödvändigt, i samarbete med lst
- Fortlöpande dialog med NV om jakt
- Översyn kunskapsbehov som rör säl-populationsmodeller och sälens roll i ekosystem
- Regeringsuppdrag som är aktuell för 2025 – planeringen påbörjad
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har fått i uppdrag från regeringen att de ska underlätta för jakt till skydd av sårbara fiskbestånd och lämna förslag på åtgärder för att kunna genomföra begränsningar i säl- och skarvpopulationerna.
Jordbruksverket
Lst Stockholm:
I årets regleringsbrev har Länsstyrelsen i Stockholm har fått i uppdrag att för länsstyrelserna samordna och redovisa:
- Analysera pågående åtgärder för att förebygga skada orsakad av säl och skarv
- Ska vid behov föreslå ytterligare åtgärder som förebygger skada och som ger stöd åt en mer ekosystembaserad förvaltning med fokus på återhämtning av förekomsten av rovfisk i kust- och inlandsvattenekosystem.
- Redovisningen ska för varje föreslagen åtgärd innehålla en översiktlig kostnads- och genomförandeanalys.
- Uppdraget ska samordnas av Länsstyrelsen i Stockholms län och senast den 30 oktober 2025 redovisas till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet)”
Länsstyrelserna ska träffas i ett fysiskt möte för att behandla detta 13-14 maj.
Övrigt Lst Stockholm:
- Handlägger ansökningar om skyddsjakt på skarv inför våren 2025.
- Stöder landsbygd med enkät om åtgärder för att förebygga skador orsakade av säl och skarv, som en del av regleringsbrevsuppdraget.
- Och så ju det stora… Dvs samordna Länsstyrelsernas åtgärdsarbete för att förebygga skada och som ger stöd åt en mer ekosystembaserad förvaltning med fokus på återhämtning av förekomsten av rovfisk i kust- och inlandsvattenekosystem.
Lst Västra Götaland:
- Arbetar på förvaltningsplan för storskarv. Planen delas upp i tre delar (Vänern, Vättern och Kusten), och först ut är Vänern.
- Deltar i workshop med HaV om den nationella förvaltningsplanen för knubbsäl.
- Yttrande på Naturvårdsverkets beredning om jakt på sälarter 2025.
- Deltar i 8+F-projektet, arbetsgrupp ”säl och skarv”, delprojektets syfte och fokus är predationsreglering och uppföljning.
- Det pågår en översyn av säl- och fågelskyddsområden, några skydd tas bort, flertalet tillkommer.
- Kammarrättens dom om VGs oljeringsbeslut för skarvägg: domen visar att det inte finns förutsättningar för den aktuella skyddsjakten. Krav verkar ställas på situations-specifik forskning som tydligt visar sambandet mellan specifika skarvar och specifik fiskart.
- Översyn av möjligheten att använda viltskademedel för förvaltning av säl/skarv.
Lst Uppsala:
- Betalade ut 500 000 kr i sälskadeersättning till yrkesfiskare, 400 000 kr till Sportfiskarna för projekt mot viltorsakade skador på kustfiskbestånd.
- Samråd med intressenter och diskussion om nytt skyddsjaktbeslut.
- Deltagit i dialogmöte med andra kustlän om skyddsjaktbeslut.
- Planerar nytt flerårsbeslut för skyddsjakt på skarv samt nytt tillstånd för jakt på allmänt vatten.
- Revidering av regional förvaltningsplan för skarv planerad för 2025.
Lst Gävleborg:
- Behandlar ansökningar om dispens från artskyddsförordningen gällande skrämsel av skarv samt ansökningar om skyddsjakt där handläggning pågår.
- Ett omfattande beslut om skyddsjakt väntas efter dialog med externa intressenter och jaktsamordnare.
- Resultat från 2024 presenterades för Viltförvaltningsdelegationen inklusive information om att liknande beslut avses för 2025.
- Revidering av den regionala förvaltningsplanen för skarv påbörjad efter förseningar.
- Deltagit i relevansgranskningsgrupp för forskningsmedel kopplade till ekosystembaserad akvatisk förvaltning, finansierat av Naturvårdsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, Formas.
(Ett forskningsprojekt om hur säl och skarv påverkar kustfiskar i Kalmar/Blekinge beviljades medel, se nedan)
FORSKNINGSPROJEKT: Utröna sälens och skarvens påverkan på Östersjöns kustfisk över tid och rum: avgörande kunskap för adaptiv och ekosystembaserad förvaltning
Forskningsprojektet syftar till att förstå hur sälar och skarvar påverkar kustnära fiskpopulationer i Östersjön, särskilt arter som har minskat kraftigt i antal, som gädda och abborre. Genom metoder som användning av akustiska predationssändare och experiment för att förhindra predation kommer forskarna att undersöka både direkta och indirekta effekter av predation. Projektet fokuserar på att kvantifiera predationens omfattning, analysera hur fiskar beter sig i närvaro av predatorer, samt utvärdera åtgärder som exempelvis sälnät för att skydda fiskrika områden. Studierna genomförs i Kalmarsund och Blekinge och utnyttjar en unik forskningsinfrastruktur med högupplösta nätverk för akustisk telemetri. Forskningen sker i samarbete med myndigheter, intressenter och lokala aktörer, med tanke på att resultaten ska vara relevanta och tillämpbara. Projektet ska utmynna i bättre verktyg för att balansera bevarande av predatorer och hållbart fiske, utveckling av faktabaserade förvaltningsplaner, samt skydd av kustnära ekosystem och fiskbestånd.
Projektledare: Petter Tibblin, Linnéuniversitetet
Beviljade medel: 4 498 300 kronor
Andra projekt som Naturvårdsverket beviljat medel till finns här