Hoppa till innehåll

Kraftsamling för havsmiljön i Södra Bottenhavet

Pressmeddelande 15 mars 2024

Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavet (EBHF) anställer en åtgärdssamordnare för att växla upp arbetet för ett hav i balans och levande kust och skärgård. Fokus kommer vara på våtmarker, fria vandringsvägar för fisk i våra älvar, marina områdesskydd, och regionala förvaltningsåtgärder för fiskbestånd samt säl & skarv.

— Det finns så mycket att göra och det kanske är konstigt att säga att det är kul, för det grundar sig ju i att det finns problem, men just nu känns det mest roligt att få sätta igång, säger Isak Eksell, ny åtgärdssamordnare för projektet Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavet.

Ekosystembaserad Havsförvaltning är ett projekt som drog igång 2021 och Södra Bottenhavet är ett av tre pilotområden. Två projektledare, Erica Hasslar anställd av Tierps kommun och Mikael Nordberg, anställd på Söderhamns kommun, leder arbetet med att utforska hur vi kan ställa om till en lokalt förankrad havsförvaltning som bygger på respekt för ekosystemets gränser. Det är fem kustkommuner som omfattas av projektet: Söderhamn, Gävle, Älvkarleby, Tierp och Östhammar.

— Det är en utmaning för små kommuner att ha stenkoll på alla frågor kopplade till havsmiljö, berättar projektledare Erica Hasslar.

— Om vi delar resurser och samverkar kan vi effektivisera arbetet för en levande kust och skärgård.

Med det är inte bara kommuner som deltar i det arbetet. Flera gånger om året bjudet projektledarna in till Aktörsforum, ett regionalt forum som samlar fiskare, forskare, tjänstemän, politiker, företagare, intresseföreningar och privatpersoner som alla vill verka för en ekosystembaserad havsförvaltning. Deltagarna bildar i sin tur arbetsgrupper som tar vidare angelägna frågor så som det minskande strömmingsbeståndet, förvaltning av säl och skarv, lax- och havsöringsbestånden och en hållbar besöksnäring.

Mikael Nordberg, projektledare med bas i Söderhamn, hoppas att den nya tjänsten ska bidra till att ta arbetet in i nästa fas.

— Vi har redan identifierat en rad utmaningar i Södra Bottenhavet, nu gäller det bara att se över vilka åtgärder som kan få störst effekt och hur vi ska prioritera arbetet framåt.

Fokus kommer att vara hav och kustmiljö kopplat till vattendragen som mynnar ut i Södra Bottenhavet.

— Man kan inte komma till rätta med problemen längs kusten om man inte också tittar på de vattendrag som leder dit, konstaterar Isak Eksell.

Den nya tjänsten finansieras av genom ett så kallat LOVA-bidrag från Länsstyrelsen Uppsala Län. Satsningen gäller för tre år och inspiration för lyckat åtgärdsarbetet kan bland annat hämtas från Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavets systerprojekt 8+fjordar på västkusten. Sedan 2008 har de tack vare ett samarbete mellan fem kommuner kunnat anställa flera personer som arbetar med åtgärder vilket har gett konkreta resultat.

Samma dag som Isak Eksell börjar sin nya tjänst har projektet bjudit in till Aktörsforum, det elfte i ordning, som den här gången hölls i Gävle med över 40 deltagare.

— Det var skönt att få träffa hela nätverket, där finns så mycket kunskap som jag kan dra nytta av i min roll framöver, säger Isak Eksell.


Om Isak Eksell
Från: Örbyhus
Gör: Jobbar som åtgärdssamordnare för Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavet, anställd av Tierps kommun
Favoritplats i Södra Bottenhavet: Gudinge