Hoppa till innehåll

Press

Vi har Sveriges främsta experter inom hållbar havsmiljö i vårt nätverk.

Är du journalist med frågor eller söker du intervjupersoner? Skriv till info@ebhf.se eller hör av dig direkt till någon av projektledarna.

Nyheter


Rapport om miljöinformation i sjökort lanserad

Fritidsbåtar kan påverka havsmiljön på olika sätt. Bland annat genom ankring, svall, strömmar och turbulens. För att båtförare lättare ska kunna visa hänsyn i särskilt värdefulla och känsliga områden i vår skärgård har information om var sådana områden finns tagits fram.

Denna rapport beskriver hur forskare på SU Östersjöcentrum tillsammans med arbetsgruppen Naturskydd och båtliv inom EBHF tagit fram denna information i form av GIS-skikt som kan visas i sjökort.


EBHF reagerar på beslut om kvoter

Gustaf Almqvist, projektledare för EBHF Stockholms Skärgård intervjuades i tidningen Mitt i Stockholm om de nya strömmingskvoterna och behovet av ökat regionalt inflytande.

– Vi lägger stora summor på restaureringsprojekt och fiskevårdsåtgärder för att vända Östersjön så att den ska må bra. Och samtidigt pågår ett överfiske som orsakar storskaliga ekosystemförändringar. Det är ganska galet, säger Gustaf Almqvist.


Informationsfilm om Södra Bottenhavet

Tänk dig en förvaltning av våra hav som ser till hela ekosystemet och arternas samspel. En förvaltning där lokala aktörer och människor som bor och lever längs våra kuster samverkar med nationella myndigheter och politiker. Där både forskning och lokalkännedom får ta plats. Det är vad vi strävar efter i projektet Ekosystembaserad Havsförvalning. Se deltagare i projektet berätta om arbetet i Södra Bottenhavet!

Med starkare nätverk och gemensama mål kan havsmiljöarbetet bli mer effektivt!


Torskutsättning i 8+fjordar

I ett nystartat samarbetsprojekt i 8+fjordar fångas hundratals torskyngel in längs med Västkusten. Torskarna får sedan växa till sig inne i akvarier på Havets hus innan de gentestas, märks och sätts ut i havet igen. Förhoppningen är att torskbestånden med hjälp av projektet ska kunna återhämta sig. Nedan kan du lyssna på en intervju med projektledare Niclas Åberg när han intervjuas i P4 Väst.


Tillsammans för Ålands hav

Fiske, havsbaserad vindkraft och marint områdesskydd var några av de ämnen som diskuterades under Kustvattendagen på Åland. EBHF:s projektledning var på plats för att lyfta frågor om lokala skyddsåtgärder, hållbar förvaltning och gränsöverskridande samarbete för ett hav i balans.


Naturmorgon rapporterar om ny nationalpark

Lördagen den 14 september sände naturmorgon ett program från Nämdöskärgården som kan bli Sveriges första marina nationalpark i Östersjön. Flera av deltagarna i EBHF medverkade i programmet. Marinbiologerna Carolina Enhus och Cin Tiberi Ljungqvist gav en inblick i livet under ytan och och projektledare Elin Deremar från Länsstyrelsen i Stockholm berättade om planerna på en nationalpark och vad det kan innebära för naturen.


Alla vill prata om säl och skarv

Energin gick inte att ta miste på under Tvärforum för säl och skarv den 4 september. Över 40 personer med olika koppling till frågan deltog på mötet för att hitta mer effektiva sätt att skapa en långsiktigt hållbar förvaltning.


Torgmöte: Framtidens strömming

Idag fiskas strömmingen nästan uteslutande storskaligt och på nivåer som ger förödande konsekvenser. Att fisket idag är ohållbart håller de flesta med om, men hur ska framtidens förvaltning se ut? Detta diskuterades vid ett torgmöte på Stureplan den 18 juni 2024.


EBHF-Södra Bottenhavet slår larm i SVT

Mikael Nordberg, projektledare för Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavet och fiskevårdaren Bernt Moberg slår larm i SVT Gävleborg om hotet mot strömmingen.

– Långsiktighet och svåra beslut för att verkligen stoppa fisket är vad EU behöver göra, säger Mikael Nordberg.


Lansering: Miljöinformation i sjökort

Nu blir det lätt att göra rätt på sjön! Med hjälp av ny miljöinformation i Skippos digitala sjökort kan båtförare i Stockholms skärgård nu göra medvetna val för att skydda grunda vikar och värdefulla bottnar. I känsliga områden rekommenderas båtförare att köra försiktigt och att lyfta ankaret rakt upp istället för att släpa det längs botten. Områdena är också fina att snorkla i.


Kan fler få njuta av skärgården?

Vi vet att skärgården är känslig och att stora turistströmmar medför stora utmaningar. Samtidigt vill vi att fler ska få uppleva den unika skärgårdsmiljön. Är det en omöjlig ekvation? Det frågar sig Fatma Ali, som är engagerad i WWF Sweden Youth och deltog i en workshop på Värmdö om hållbara besök.


EBHF: Ett ovärdeligt nätverk

Lokala nätverk för havsmiljöarbetet ger ett stort mervärde. Det konstaterade flera av deltagarna i pilotprojektet Ekosystembaserad Havsförvaltning när de möttes i Stockholm för att utvärdera arbetet. 

– EBHF har gett mig ett ovärderligt nätverk, jag tror att det vi skapar nu ger ringar på vattnet som vi idag inte kan förutse, säger Jenni Brink Bylund, vattenstrateg på Värmdö kommun.


Kraftsamling för havsmiljön i Södra Bottenhavet

Ekosystembaserad Havsförvaltning – Södra Bottenhavet (EBHF) anställer en åtgärdssamordnare för att växla upp arbetet för ett hav i balans och levande kust och skärgård. Fokus kommer vara på våtmarker, fria vandringsvägar för fisk i våra älvar, marina områdesskydd, och regionala förvaltningsåtgärder för fiskbestånd samt säl & skarv.


Debattartikel: ”Sjökort bör ge info om livet under ytan”

Arbetsgruppen för Naturskydd och Fritidsbåtar i EBHF Stockholms Skärgård skriver debattartikel i Svenska Dagbladet. ”Det svårt att veta hur det marina livet ser ut under ytan. Därför måste politikerna nu se till att miljöinformation inkluderas i sjökorten, skriver forskare med flera debattörer.


PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET

Erica Hasslar
0293-21 83 21

PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET

Mikael Nordberg
072-235 29 37

PROJEKTLEDARE
STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Gustaf Almqvist
072-548 18 23

PROJEKTLEDARE
8+FJORDAR

Niclas Åberg
0303-73 25 13