Hoppa till innehåll

Välkommen till en digital seminarieserie med föreläsningar om aktuella frågor kopplade till hållbar utveckling av vår havsmiljö. Vi ses på tisdagar klockan 8.30-9.15 för att lyssna på olika experter och praktiker som delar med sig av det senaste inom sina respektive områden.

Föreläsningar hösten 2024:

17/9

Så påverkar sjöfarten havsmiljön

Hur påverkar dagens sjöfart vår havsmiljö, och vilka hållbarhetsåtgärder vidtas inom branschen? Om det och mycket annat berättar Ida-Maja Hassellöv, biträdande professor vid institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers.

Under seminariet kommer hon att ge en bild av dagens situation, vilka utmaningar sjöfarten står inför, samt dela med sig av sina insikter om framtidens hållbara sjöfart.

Meeting ID: 886 8393 3867 Passcode: 748516 

Tisdag 24/9
8.30-9.15 

Östersjöns ekosystem i förändring

Alltfler arter i Östersjön visar tecken på stress, lägre tillväxt och minskad förekomst. Hur hänger förändringar i näringskedjorna i Östersjön samman? Anders Grimvall och Henrik Svedäng, forskare på Havsmiljöinstitutet, berättar om sin forskning som visar på hur näringskedjans bas av alger har ersatts av bakterieproduktion. Forskningen visar att förbättringar av Östersjöns miljö handlar om att hantera aktiviter på land, klimatförändringar och utnyttjande behöver minska när fiskbeståndens produktivitet minskar. Kanske kan en ekosystembaserad förvaltning ge en gemensam ram för dessa komplexa förändringar?

Tisdag 1/10
8.30-9.15 

Uppdateras inom kort

Tisdag 8/10
8.30-9.15 

Så mår Östersjön

Hur mår egentligen Östersjön, och vad kan vi göra framåt för att skydda detta unika ekosystem? Om det berättar Lena Bergström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som redogör för de senaste resultaten från HELCOM-rapporten ”State of the Baltic Sea”.

Rapporten ger en omfattande översikt över Östersjöns ekologiska tillstånd och belyser både framsteg och utmaningar i arbetet med att förbättra havsmiljön. Delta och få en djupare förståelse för Östersjöns hälsa och vad som behövs för att säkerställa en hållbar framtid.

Tisdag 15/10
8.30-9.15 

Skydd av värdefulla marina miljöer

Vilka mål och åtaganden finns för marint områdesskydd och hur arbetar Länsstyrelsen i Stockholm för att bidra till målen?

Carolina Enhus är miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, och under sitt frukostseminarium berättar hon om hur de arbetar för att skydda värdefulla områden i kust och hav.

I arbetet ingår bland annat att ta fram nya kunskapsunderlag, identifiera skyddsvärda områden, och att samverka med andra myndigheter, kommuner, forskare och sakägare.

Tisdag 22/10
8.30-9.15 

Klimatförändringar och havet

Hur påverkar klimatförändringarna våra hav? Temperatur- och salthaltsförändringar är några av de faktorer som har påverkats av det varmare klimatet, vilket leder till nya och utmanande förutsättningar för våra marina ekosystem.

Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, beskriver den senaste utvecklingen och vad vi kan förvänta oss framöver. Han förklarar hur dessa förändringar kan ändra förutsättningar för både växt- och djurliv i våra hav.

Tisdag 29/10
8.30-9.15 

Uppdateras inom kort

Tisdag 5/11
8.30-9.15 

ICES råd för sill och strömming

Vad innebär ICES senaste råd egentligen för fisket och fiskbestånden? Om det berättar David Gilljam och Mikaela Bergenius Nord, forskare på SLU, som båda noga följer ICES arbete.

Råden grundar sig i omfattande vetenskapliga analyser och ger rekommendationer för hur fiskbestånden bör förvaltas för att säkerställa ett långsiktigt hållbart fiske. Under seminariet kommer David och Mikaela att förklara de biologiska grunderna för råden, inklusive osäkerheter i analyserna och varför beståndsuppskattningen inte är en exakt vetenskap.

Tisdag 12/11
8.30-9.15 

Uppdateras inom kort

PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET

Erica Hasslar
0293-21 83 21

PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET

Mikael Nordberg
072-235 29 37

PROJEKTLEDARE
STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Gustaf Almqvist
072-548 18 23

PROJEKTLEDARE
8+FJORDAR

Niclas Åberg
0303-73 25 13


Projektets mål
Tillsammans arbetar vi för ett hav i balans med en levande kust och skärgård.

Ekosystembaserad Havsförvaltning
Sedan 2021 har tre projekt utforskat hur man kan arbeta med en havsförvaltning som är lokalt förankrad med respekt för ekosystemets gränser. Läs mer om projektet på Havs och Vattenmyndigheten.

Finansiering
Projektet initierades av Havs- och vattenmyndigheten 2021 och finansieras av EU-medel.

This image has an empty alt attribute; its file name is hav-logo_sv_bla_200px.png