Hoppa till innehåll

Alla vill prata om säl och skarv

Pressmeddelande 5 september 2024

Energin gick inte att ta miste på under Tvärforum för säl och skarv den 4 september. Över 40 personer med olika koppling till frågan deltog på mötet för att hitta mer effektiva sätt att skapa en långsiktigt hållbar förvaltning.

Önskan om mer samordning, ökad kunskap och en vilja att testa nya, mer offensiva, förvaltningsmetoder präglade det femte Tvärforumet för säl och skarv som arrangeras inom ramen för projektet Ekosystembaserad Havsförvaltning i Göteborg. Mötet syftade till att främja dialog och samverkan kring förvaltningen och hitta specifika frågor för deltagarna att arbeta vidare med.

Nya arbetsgrupper

Ett konkret resultat av mötet var att flera arbetsgrupper bildades som kommer driva arbetet utanför Tvärforum. De teman som utgjorde grunden för samtalen har tagits fram av nätverket vid tidigare möten.

  • Inspel till trålgränsuppdraget
    HaV bjuder in lokala aktörer (Stockholms skärgård och Södra Bottenhavet) för att ge regionala inspel till hur bland annat födovävsinteraktioner kan komma att förändras i och med genomförandet av det så kallade ”trålgränsuppdraget”. Man kommer även se över möjligheterna att skapa  områden helt fredade från predation från säl och skarv utifrån etiska principer.
  • Effektiv förvaltning
    I både Stockholms skärgård och i 8+fjordarområdet testas redan införandet av fredade zoner i olika omfattning och genom olika metoder. En ny arbetsgrupp, med deltagare från båda dessa områden, ska följa upp effekter av olika åtgärder och bidra till den nationella kunskapsbanken.
  • Etisk jakt
    Arbetsgruppen vill skapa ett nätverk av kunniga jägare, främja samarbetet mellan markägare, jägare och myndigheter och informera om etisk jakt.
  • Berättelsen om säl och skarv
    Arbetsgruppen ska ta fram en gemensam berättelse om sälen och skarven som beskriver arternas roll i ekosystemet historiskt och idag samt hur de påverkar och påverkas av andra arter och människans aktiviteter.

Vill du vara med i någon av arbetsgrupperna? Skriv till din projektledare!

Hjulen är i rullning

Sälarnas roll i ekosystemet, deras migrationsmönster och födosöksbeteenden karläggs just nu i olika nationella studier. Om det berättade Christine Aminoff från Naturvårdsverket och Norbert Häubner från Havs- och vattenmyndigheten. Kartläggningen görs dels inom ramen för ett uppföljningsprogram kopplat till regeringsuppdraget om utflyttning av trålgränsen samt i form av ett kunskapsunderlag som ska vara färdigt i december 2024. HaV förbereder även underlag för uppdatering av Art- och habitatsdirektivet som beskriver bevarandestatus och ligger till grund för beslut om jakt. Detta ska rapporteras våren 2025.

Aktiviteter och åtgärder pågår även i alla tre pilotområden och några initiativ presenterades under mötet.

I Stockholm undersöker Länsstyrelsen olika åtgärder för att skapa fredade områden. Dessutom leder Stockholms stad ett flerårigt projekt för skarvförvaltning, finansierat av Jordbruksverket, där flera lokala aktörer samarbetar för att hantera problemet.

I Södra Bottenhavet utvärderar Länsstyrelsen Uppsala för närvarande ett treårigt jaktbeslut (2022–2024) som syftat till att reglera skarvpopulationen och minska dess påverkan på fiskbestånden. Man diskuterar även möjliga åtgärder inom Natura 2000-områden och samtidigt fortsätter datainsamling med hjälp av PIT-tag scanning, som registrerar skarvens predation på smolt, vilket ger viktig information om hur bestånden påverkas.

I projektet 8+fjordar på västkusten pågår ett projekt i samarbete med SLU och Länsstyrelsen, där olika metoder testas för att minska predationen från säl och skarv. Detta inkluderar användning av olika skrämselmetoder samt märkning av djur för att studera deras beteende och påverkan på fiskbestånden. Dessutom genomförs regelbundna inventeringar av säl- och skarvpopulationerna i området för att övervaka deras utveckling.

Viktiga punkter i havspropositionen

En annan viktig utveckling gäller regeringens havsproposition 2023/24:156, Ett levande hav – ökat skydd, minskad övergödning och ett hållbart fiske. Propositionen innehåller flera viktiga förändringar för hur Sverige ska hantera säl- och skarvpopulationerna framöver. Om det berättade Mia Dahlström, chef på Havsmiljöenheten på HaV.

Hon förklarade att propositionen föreslår att förvaltningen av dessa predatorer ska integreras i en ekosystembaserad havsförvaltning, där hänsyn tas till både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Regeringen vill även verka för att EU-förbudet mot handel med sälprodukter tas bort, för att underlätta för en mer aktiv och reglerande förvaltning av sälpopulationerna. Dessutom föreslås allmän jakt på skarv för att minska skadorna på fiskbestånden, vilket är särskilt viktigt för att skydda småskaligt kustfiske. Samtidigt framhåller propositionen vikten av att anpassa den internationella förvaltningen av säl för att möta de lokala behoven i områden där fiskbestånden är svaga.

En central del av propositionen är att skapa en holistisk syn på ekosystemet, där både predatorer och bytesarter ses som delar av samma näringsväv. Förvaltningen ska också beakta småskaligt kustfiske, som lyfts fram som en viktig del av det svenska kulturarvet.

Här kan ni läsa ett utdrag av de delar i propen som behandlar säl och skarv. Hela texten hittar ni via den här länken.

Hela Mia Dahlströms presentation finns i dokumentation på intranätet. Där finns även mer detaljerad information från arbetsgruppsdiskussionerna, projektledarnas presentationer mm. Kontakta din projektledare för lösenord.


Bakgrund:
Säl och skarv spelar en viktig roll i den ekosystembaserade havsförvaltningen. Därför har vi skapat ett tvärforum över regionsgränser för att stärka samarbetet och möjligheten att tillsammans jobba med förvaltningen. Här kan vi lära av varandra och aktivt bidra till en effektiv och fungerande förvaltning.

PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET

Mikael Nordberg
072-235 29 37

PROJEKTLEDARE
STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Gustaf Almqvist
072-548 18 23

PROJEKTLEDARE
8+FJORDAR

Niclas Åberg
0303-73 25 13