FRUKOSTSEMINARIUM

Välkommen till en digital seminarieserie med föreläsningar om aktuella frågor kopplade till hållbar utveckling av vår havsmiljö. Vi ses på tisdagar klockan 8.30-9.15 för att lyssna på olika experter och praktiker som delar med sig av det senaste inom sina respektive områden.
Föreläsningar vinter-vår 2025:
Tisdag 1/4
8.30-9.15
Hur går det för de häckande och övervintrande kustfåglarna i Sverige?

Många sjöfågelarter ligger högt upp i näringskedjan och är därför goda indikatorer på havens miljöstatus.
Fredrik Haas, Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet, kommer att berätta om hur det går för olika grupper (fiskätare, bentiska födosökare etc.) av sjöfåglar. Dessutom görs jämförelser mellan utvecklingen i Östersjön och Västerhavet. Resultaten baseras på systematiska inventeringar som genomförts av hundratals frivilliga fågelskådare. Några extra ord kommer att nämnas om ejdern, som minskat kraftigt under de senaste decennierna.
Meeting ID: 886 8393 3867 Passcode: 748516
Tisdag 8/4
8.30-9.15

”Makten över havet” och hur det är att bevaka EU:s fiskeripolitik
Alla medborgare vill ha fiskrika, friska hav och EU styrs demokratiskt. Så varför är EUs hav utfiskade och på randen av en ekologisk kollaps?
Enligt EUs fiskelag från 2014 skulle allt fiske i unionen vara hållbart 2015 och allra senast 2020. Men EUs högsta beslutande organ har fortsatt att godkänna fiskekvoter som går på tvärs med vetenskapens råd. Hur är det möjligt att våra valda politiker år efter år fattar beslut som drabbar människors och djurs livsmiljö? Vem tjänar på utfiskningen? Vem eller vad styr politikerna? Tar demokratin slut vid strandkanten?
Dokumentärfilmaren Peter Löfgren söker svar – och hittar ledtrådar långt bak i historien. Han kommer att berätta historien om hur EUs lagar kan sättas ur spel – och hur våra hav töms – av makthunger, girighet eller simpelt oförstånd.
Tisdag 15/4
8.30-9.15

Regionalt fiske
Marint centrum
Tisdag 22/4
8.30-9.15

Tumlare
Ida Carlén
Tisdag 29/4
8.30-9.15

ICES
ICES: Varför rådgivningen inte kommer fram och inte svarar på det man tror.
Charles Berkow och Henrik Svedäng
Tisdag 6/5
8.30-9.15

Läkemedel i miljön – hot och lösningar
Läkemedel är avgörande för människors och djurs hälsa. Samtidigt kan aktiva substanser från dessa nå miljön genom hela livscykeln, från produktion, användning och kassation. På många platser i världen, inklusive Sverige och Östersjön, har höga halter av läkemedel uppmätts i vattenmiljöer.
Forskning har visat att läkemedelsrester kan ha negativ påverkan olika djur och växter, inte minst på vattenlevande organismer. I våra vattendrag och sjöar kan exempelvis diklofenak och könshormoner leda till förändringar i beteende, könsutveckling och reproduktionsförmåga. Vad gäller hot mot mänsklig hälsa är det största och mest kända utveckling och spridning av antibiotikaresistens.
Marmar Nekoro är biolog och har under mer än 20 år arbetat med tvärvetenskaplig miljöforskning och policy. Sedan 2019 jobbar hon som utredare och forskare vid Läkemedelsverket samt Uppsala universitet. Hon kommer berätta om hur läkemedel kan nå miljön, varför de är skadliga för djur och växter, samt vad vi kan göra för att minska utsläppen av läkemedelsrester till miljön.
Tisdag
8.30-9.15

Uppdateras inom kort
Här kommer du kunna läsa mer om kommande föreläsningar.
Tisdag
8.30-9.15

Uppdateras inom kort
Här kommer du kunna läsa mer om kommande föreläsningar.
Tisdag
8.30-9.15

Uppdateras inom kort
Här kommer du kunna läsa mer om kommande föreläsningar.
Tisdag
8.30-9.15

Uppdateras inom kort
Här kommer du kunna läsa mer om kommande föreläsningar.
Har du förslag på föreläsare? Kontakta oss!
Projektets mål
Tillsammans arbetar vi för ett hav i balans med en levande kust och skärgård.
Ekosystembaserad Havsförvaltning
Sedan 2021 har tre projekt utforskat hur man kan arbeta med en havsförvaltning som är lokalt förankrad med respekt för ekosystemets gränser. Läs mer om projektet på Havs och Vattenmyndigheten.
Finansiering
Projektet initierades av Havs- och vattenmyndigheten 2021 och finansieras av EU-medel.

