Lansering: Ny handbok för ekosystembaserad havsförvaltning

Nu är den klar, handboken som beskriver ekosystembaserad havsförvaltning! Äntligen finns en både djup och bred dokumentation, som kan hjälpa oss i arbetet att stärka våra kust- och havsområden med hjälp av nya, inkluderande och helhetliga grepp!
Handboken bygger på det treåriga pilotprojektet som nu lever vidare under namnet Ekosystembaserad havsförvaltning, där tre svenska kustområden har testat nya sätt att organisera en regional havsförvaltning. I handboken beskrivs det nya arbetssättet och hur en ekosystembaserad havsförvaltning (EBHF) kan omsättas i praktiken – med samverkan, lokalt engagemang och flexibla nätverk i fokus.
– Vi har lärt oss oerhört mycket under de första åren i våra pilotområden. Vi har nu ett arbetssätt som visar hur en ekosystembaserad havsförvaltning kan utvecklas i praktiken och som kan spridas till andra kustområden i Sverige. Lärandet och utvecklingen av våra metoder kommer att fortsätta, men i och med handboken har vi en grund att stå på. säger Max Vretborn, projektledare för ekosystembaserad havsförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.
Kommentarer från projektledarna
En viktig del av arbetssättet är olika former av informella forum – där myndigheter, kommuner, företag, forskare och lokala intressenter möts för att identifiera problem, föreslå lösningar och driva på förändring. Utbytet med en bredd av intressen ger dessutom möjlighet att fatta mer initierade beslut i den egna organisationen. Aktörsforum med sina arbetsgrupper, där det egentliga arbetet sker, är centrala i det regionala arbetet. Handboken ger konkreta exempel på hur forumen har bidragit till åtgärder, ökad legitimitet och en starkare koppling mellan beslut och verkliga behov.

”Det finns ett stort intresse av vara med och bidra till utvecklingen av en Ekosystembaserad Havsförvaltning. Engagemanget från alla våra deltagare har varit enastående vilket ger kraft och energi att fortsätta arbetet. I vårt område Södra Bottenhavet har vi lyckats skapa en stor bredd i nätverket med väldigt många olika myndigheter och intresseorganisationer som bidrar med olika perspektiv kring aktuella frågor. Dessutom har intresset från kommuner och politiker varit stort för detta sätt att arbeta fram förslag, då det innebär en bred och djup förankring lokalt och regionalt”.
Det säger Mikael Nordberg, Söderhamns kommun som arbetar som projektledare för EBHF i Södra Bottenhavet tillsammans med Erica Hasslar, Tierps kommun.

”Erfarenheterna visar att vårt arbetssätt fungerar och vi är tacksamma för att vi fått vara med och utveckla en regional och samskapande process. Vi har byggt vidare på och stärkt de nätverk som ansvarar för att hitta rätt åtgärder på rätt plats för vår unika skärgårdsmiljö, med målet att det ska ses som ett ansvar vi har gemensamt.”
Så kommenterar Gustaf Almqvist på Länsstyrelsen i Stockholms län arbetet som ligger bakom den nya handboken. Gustaf projektleder pilotområdet i Stockholms skärgård.
Tvärforum och arbetsgrupper
För att möta upp pilot-deltagarnas behov av att hantera en komplex fråga tillsammans över områdesgränserna har vi skapat Tvärforum. Här kan deltagare från alla tre områdena lära av varandra och få de senaste uppdateringarna från förvaltningen. Dessutom ges det möjlighet att nyttja den enorma kunskapspotentialen lokalt från tre områden, regionalt framför allt via länsstyrelser och från nationella myndigheter samt forskare.

”Att säl och skarv är frågor som engagerar är tydligt, och med det här arbetssättet kan alla olika intressen få komma till tals och ha ett konstruktivt utbyte med varandra”.
Det säger Madeleine Prutzer, som håller ihop tvärforum för säl och skarv, som nu har hållits vid sju tillfällen.
Fem arbetsgrupper baserat på vad deltagarna ser som viktiga frågor att arbeta med har skapats. De har alla olika fokus på frågor kring förvaltningen av säl och skarv.
Erfarenheter som sprider ringar på vatten
Rapporten riktar sig till alla som arbetar med havs- och kustfrågor – från statliga myndigheter till lokala samverkansprojekt. Den visar på vinsterna med att kombinera stabil grundfinansiering, engagerade aktörer och lärande processer.
– Erfarenheterna visar att det är möjligt att skapa förändring. Det kan göras genom att bättre koppla ihop lokala initiativ med befintliga strukturer på regional och nationell nivå, säger Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Läs nyheten hos Havs- och vattenmyndigheten

Läs eller skriv ut en sammanfattande broschyr i A5-format.
Har du frågor? Kontakta oss!
PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET
Erica Hasslar
0293-21 83 21
PROJEKTLEDARE
SÖDRA BOTTENHAVET
Mikael Nordberg
072-235 29 37
PROJEKTLEDARE
STOCKHOLMS SKÄRGÅRD
Gustaf Almqvist
072-548 18 23
PROJEKTLEDARE
8+FJORDAR
Niclas Åberg
0303-73 25 13
PROJEKTLEDARE
8+FJORDAR
Maria Hedgärde
010-224 42 44
UTREDARE
HaV
Max Vretborn
010-698 60 69