Hoppa till innehåll

Hållbara besök och turism – Workshop

Stort tack till er som var med vid workshopen “Hållbara besök och turism i skärgården” på Värmdö den 22 april 2024. I detta dokument sammanfattar vi era tankar och hoppas att det kan inspirera till fruktbara och intressanta kommande diskussioner i detta viktiga arbete.

Vi som bjöd in är arbetsgruppen Naturskydd och Fritidsbåtar som är en del av projektet Ekosystembaserad havsförvaltning – Stockholm skärgård (ebhf.se).

Det var hög kreativitet mellan aktörerna under dagen och känslan var att det fanns en stor samsyn om vikten av att skapa förutsättningar att värna skärgårdens känsliga natur genom information, naturvägledning och olika styrmedel. Samtidigt finns det en vilja att välkomna människor ut till skärgården.


Dokumentation från mötet


Kan fler få njuta av skärgården?

Vi vet att skärgården är känslig och att stora turistströmmar medför stora utmaningar. Samtidigt vill vi att fler ska få uppleva den unika skärgårdsmiljön. Är det en omöjlig ekvation? Det frågar sig Fatma Ali, som är engagerad i WWF Sweden Youth och deltog i en workshop på Värmdö om hållbara besök.